Svenska kyrkans logotyp

Kyrkomötet - startsida
Skrivelser
Motioner
Betänkanden
Frågor
Beslut

 
Kyrkomötet
Motion 2008:29
av Kaya Ålander
 
 
Lekmannagudstjänster
 

Förslag till kyrkomötesbeslut

Kyrkomötet beslutar att uppdra till Kyrkostyrelsen att i översynen av Den svenska kyrkohandboken se över utformningen av lekmannaledda gudstjänster.

Motivering

Ett viktigt arbete inom Svenska kyrkan är översynen av Den svenska kyrkohandboken. I det direktiv som getts av Kyrkostyrelsen finner vi många goda anslag. Dit hör enligt vår syn att man ska se över hur lokala moment kan utformas och att man vill se gudstjänstsutvecklingen ur ett ekumeniskt och internationellt perspektiv.

Inför det fortsatt arbetet med Den svenska kyrkohandboken önskar nomineringsgruppen Vänstern i Svenska kyrkan att man ytterligare ser över utformningen av gudstjänster ledda av lekmän. Gudstjänster utan medverkan av präst är självfallet inget nytt inom Svenska kyrkan. Det finns t.ex. församlingar som regelbundet har helgsmålsböner ledda av lekmän och inom den på sommaren omfattande verksamheten med vägkyrka är det vanligt med korta andakter utan att präst eller annan anställd medverkar. Vi ser dock att man behöver stärka denna verksamhet och ge lekmän en tydligare vägledning i Den svenska kyrkohandboken.

Det finns två argument för att Svenska kyrkan ska utveckla lekmannaverksamheten och ge icke-anställda inom Svenska kyrkan förtroendet att leda gudstjänster:

1. Ekonomin gör att vi inom Svenska kyrkan inte alltid kan lita till anställda om vi vill ha ett regelbundet gudstjänstliv i våra kyrkor. Vi måste på ett positivt sätt aktivera församlingsmedlemmarna.

2. Gudstjänster ledda av lekmän kan fördjupa gudstjänstlivet inom Svenska kyrkan. Människor med olika livserfarenhet är en stor tillgång och vi måste inom Svenska kyrkan ta vara på denna resurs inom gudstjänstlivet.

Steget från att som kyrkvärd medverka i en huvudgudstjänst till att själv vara ansvarig för även en kortare andakt i en kyrka kan te sig långt för många av Svenska kyrkans aktiva medlemmar. Men tydlig vägledning och med positiva formuleringar inom ramen för Den svenska kyrkohandboken kan en sådan tvekan och osäkerhet övervinnas.

Stockholm den 23 juli 2008

Kaya Ålander (ViSK)

Previous PageAlla motionerNext Page